3.3.12

BLOC-COMPROMÍS DEMANA AL PLENARI QUE ES PRONUNCIE CONTRA L’ACORD COMERCIAL ENTRE LA UNIÓ EUROPEA I EL MARROC

La UE permet que Marroc vulnere les condicions laborals, socials, mediambientals i fitosasnitàries per altres interessos comercials i tracta l’agricultura hortofructícola com si fora de països tercers

Carcaixent (02.03.2012). Una vegada més el sector hortofrutícola torna a ser moneda de canvi en la Unió Europea. El nou Acord d'Associació entre la UE i el Marroc, aprovat recentment pel Parlament Europeu, liberalitza pràcticament en la seua totalitat l'entrada en el mercat comú de les fruites i hortalisses marroquines. Tot açò sense que s’haja realitzat cap estudi previ de l'impacte econòmic que l’acord tindrà per als productors europeus, ni que s’haja previst cap tipus de compensació.

Les fruites i hortalisses marroquines són competència directa de les valencianes, particularment en el cas dels cítrics, i la liberalització recollida al nou acord suposarà encara més dificultats per al sector agrari valencià, que complicaran més si cap el futur dels productors valencians, i particularment dels de Carcaixent”, afirma Paco Salom, portaveu del Bloc.

Però a més de competència directa, els productes agrícoles procedents del Marroc també suposen una competència deslleial en tant que els costos de producció són sensiblement inferiors als nostres, entre altres perquè les condicions i drets dels treballadors al Marroc són sensiblement pitjors als nostres, i pels menors controls fitosanitaris a què són sotmesos.

Es per tot açò que Bloc-Compromís de Carcaixent, igual que ha fet Compromís a les Corts Valencianes, ha presentat aquest matí per registre una moció per tal que siga debatuda en el Ple de març de l’Ajuntament de Carcaixent.

A la moció, Bloc-Compromís demana també al govern d’Espanya que inste la Unió Europea per tal que fixe com a requisits previs necessaris per a la ratificació de qualsevol acord comercial amb el Marroc el reconeixement i respecte dels drets sindicals, així com l’aplicació de mesures actives contra el treball infantil i l’equiparació dels controls fitosanitaris, i que exigisca que, en cas de mantenir en vigor aquest acord, calcule els danys que patirà l’agricultura valenciana i aprove les indemnitzacions corresponents.

La discriminació del sector hortofructícola valencià en el marc de la Unió Europea és un fet continuat, des de la mateixa negociació del Tractat d’Adhesió fins l’actualitat. Este sector ha sigut sempre el que s’ha sacrificat per tal que la UE aconseguira beneficis en altres negociacions amb països tercers, per exemple en el cas de la pesca.

La societat valenciana no pot girar-se d’esquena a esta situació discriminatòria. “Nosaltres des de BLOC-Compromís el que demanem a l’ajuntament és que les institucions denuncien l’abús polític que practica la Unió Europea i reivindique unes condicions dignes per als productes valencians, que no beneficien les importacions de països tercers. No volem ser socis de segona”.Per al portaveu de Bloc-Compomís “No pot ser que la UE i els països del nord ugmenten dia a dia les exigències als productors valencians i mentrestant la pròpia UE deixe que països com Marroc vulnere les condicions laborals, socials, mediambientals i fitosasnitàries per altres interessos comercials”.

Etiquetes de comentaris: , ,