13.9.07

La veritat de les retribucions

Davant les crítiques del Partit Popular als grups de l’oposició de l’ajuntament de Carcaixent, des del BLOC li demanem a la Sra. Botella que explique què entén ella per “pol·lèmiques interessades” i quines “crítiques miserables” hem fet a la seua proposta de retribucions municipals, en concret a la que li atorgava ella 2.700 euros al mes per una dedicació parcial, al temps que cobrara com a diputada de les Corts Valencianes.

Pel al BLOC és important no oblidar que va ser ella qui, en una decisió personal, va fixar l’import de la seua retribució, i que este import sols es va conèixer quan va passar per comissió informativa. Fins eixe moment l’alcaldessa no va tindre en consideració el que anava fent-se en la resta d’ajuntaments, en les Corts o en la Diputació.

De la mateixa manera, la retirada del punt del ple de juliol va ser únicament i exclusivament una decisió de l’alcaldessa, amb l’argument “de fer consultes en les Corts sobre la legalitat, compatibilitat i quantitats” a cobrar. Això, no obstant, per al BLOC va ser una excusa per eixir del pas, i la retirada es va produir a la vista de les crítiques rebudes fins i tot de membres del PP, en conèixer la proposta a través de la premsa. Si el tema no haguera eixit en els mitjans de comunicació l’acord s’hauria pres sense més consideracions.

La retirada en juliol va sorprendre el BLOC, perquè sabíem que la proposta de cobrar era legal i compatible, i que l’únic problema estava en l’import fixat per dedicació municipal, tenint en compte que també anava a cobrar per estar en les Corts, la qual cosa suposa ingressos bruts anuals pròxims als 90.000 euros (més que els presidents de les Corts, de la Generalitat o de la Diputació).

A partir de la retirada, el BLOC el que va demanar va ser que reconsiderara la proposta i la replantejara en termes més raonables: o rebaixava la seua retribució o renunciava a una de les dedicacions, per assegurar a la ciutadania una dedicació com Carcaixent es mereix.

Amb la proposta actual, de “renunciar” a cobrar de l’ajuntament (és una falsa renuncia, perquè en la pràctica cobrarà per assistència a òrgans col·legiats, i a més ara s’incrementa, en relació a la proposta de juliol, l’import per l’assistència a la junta de govern). La solució adoptada es queda curta, ja que si bé hi ha una reducció de l’import global a cobrar, continuarà tenint una doble responsabilitat (alcaldessa i diputada) difícil de compaginar, sobretot a la vista de l’escassa confiança que té en el seus regidors, els quals no prenen cap decisió sense consultar-li-la prèviament.

Per al BLOC prendre decisions sense comptar amb ningú (ni del seu grup ni de l’oposició) és una frivolitat que comença a ser habitual en l’alcaldessa de Carcaixent. Pel que es veu, l’èxit electoral, que se li n’ha pujat al cap, li fa prendre decisions poc reflexionades, i personals, a les quals després ha de renunciar, mentre escampa culpes en els demés dels problemes que ella sola provoca.

Intentar mostrar l’oposició com els roïns de la pel·lícula és una maniobra per amagar la pròpia responsabilitat en este tema, per acusar l’oposició d’estar a l’ajuntament per interés, i per mostrar-se davant la ciutadania com una alcaldessa generosa que renuncia a cobrar i treballa per amor al seu poble. Dir ara que som nosaltres els que volíem traure profit és hipòcrita, cínic i roí, sobretot si es té en compte que la proposta del PP de retribucions i de delegacions per als seus regidors està feta per assegurar a tots ells una retribució “equilibrada”, tal i com va comentar el portaveu del PP, Ino Signes, en la primera reunió de portaveus.

Miserables són les paraules del PP quan afirma que l’oposició no parla de la pujada de les seues retribucions.

La pujada per a l’oposició és la mateixa que per a l’equip de govern, però els primers beneficiats són els regidors del PP, que d’ara endavant cobraran més per assistències als òrgans col·legiats. I ho són entre altres coses, perquè a més estan en la Junta de Govern, un òrgan que es reuneix moltes vegades sense necessitat, amb l’objectiu d’augmentar la nòmina dels regidors del PP. La prova? les actes de la junta de govern, amb ordres del dia buits de contingut i mínima durada, i amb una major retribució, com ja s’ha dit.

Si tan convençuts estan l’alcaldessa i el seu grup de que pot cobrar 37.800 euros de l’ajuntament i 51.000 de les Corts, i dedicar-se simultàniament als dos llocs amb la intensitat que se’n deriva dels càrrecs d’alcaldessa i diputada, que ho expliquen obertament a la ciutadania en lloc de buscar culpables en l’oposició, i de jugar al victimisme i a la falsa generositat.

Caldrà recordar-li al PP, que el BLOC o el PSOE al final de la legislatura hauran cobrat 14.400 euros per a despeses de funcionament, mentre que la quantitat percebuda pel PP (que a més té a la seua disposió tot l’aparell municipal ) serà de 50.400 euros.

Recordar-li igualment al PP que el BLOC és l’únic que ha fet alguna proposta per estalviar despeses (reduir el nombre de comissions informatives en algunes àrees, per alliberar recursos i dedicar-los al temes que demanem una dedicació específica: la promoció econòmica), i que esta proposta li ha vingut molt bé al PP, que efectivament està controlant la quantitat de comissions, i dedicant l’estalvi a millorar la retribució dels seus regidors alliberats i als membres de la junta de govern.

Per al BLOC, les manifestacions de l’alcaldessa i el portaveu del PP desqualifiquen a qui les fa: acusen d’incoherents els grups de l’oposició i amaguen que el BLOC, en reunions amb ells, va dir que era preferible dedicar recursos per tindre una persona de suport per al grup en lloc de pujades per a cada regidors.

En opinió del BLOC l’actitud del PP és mesquina, desconsiderada i irrespectuosa, producte de la supèrbia pel bon resultat electoral, ja que mentre en premsa rebutgen les propostes de l’oposició, i les desqualifiquen, hui en comissió informativa ens diuen, amb un to aparentment seriós, que “el tema no està tancat i que més endavant se’n pot parlar, ja que la legislatura dura 4 anys”.
Carcaixent 12 de setembre de 2007